Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΜΑΣ: Έρευνα για κακοποίηση γυναικών και οικονομική κρίση


 22/5/2013

marypap
Τρεις στις δέκα Ελληνίδες έχουν ζήσει τον εφιάλτη του ξυλοδαρμού από τον σύντροφό τουςέστω και μία φορά στη ζωή τους. Ένας εφιάλτης που, για αρκετές γυναίκες, έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση τον τελευταίο χρόνο. Αρνητικοί πρωταγωνιστές- συνήθως- άνεργοι άνδρες λίγο μετά την ηλικία των 40, άνδρες με έντονο εργασιακό στρες , με πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και με «κουρεμμένη» σεξουαλική δραστηριότητα, καθ’ ομολογίαν των συντρόφων τους που απάντησαν σε τηλεφωνική έρευνα.
Η πρωτόγνωρη αυτή καταγραφή περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης - άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα - προέκυψε μέσα από ανώνυμη, δειγματοληπτική έρευνα που διενεργήθηκε απότην Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο.
Η έρευνα, με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης και το Μνημόνιο», παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Σεξουαλικής Υγείας PASSMστο Ντουμπάι, και καταδεικνύει ότι τα κρούσματα βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες, είναι αυξημένα κατά 47% τον τελευταίο χρόνο.
Υλικό έρευνας:Η ανώνυμη γραμμή βοήθειας της ΕΜΑΣ
Στατιστικό δείγμα: 1000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις 600 άνδρες και 400 γυναίκες.
Τί μας οδήγησε στη διενέργεια της έρευνας
·Η ύπαρξη κρουσμάτων βιασμών στην οικογένεια και ξυλοδαρμών δεν υπήρχε ως δείγμα στις 10 παλαιότερες ερευνές μαςκατά την περίοδο του μνημονίου.
·Άνδρες και γυναίκες τηλεφωνούσαν για «περίεργα» σεξουαλικά προβλήματα και «ύποπτες» ατυχίες στην ερωτική ζωή
·Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα 40% με 70 % των φόνων γυναικών διαπράττονται από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος, συχνά στο πλαίσιο μιας σχέσης κατά την οποία ο θύτης κακοποιεί το θύμα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ.
·Ανά τον κόσμο τουλάχιστον μια στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, βιασμού, ή άλλου είδους κακοποίησης στη ζωή της.
Τί έδειξε η έρευνα
·Τα κρούσματα βίας (σωματικής, σεξουαλικής, λεκτικής) έχουν αυξηθεί κατά 47% τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με μια στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού. Πηγή-Periss;otera :http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=17290&ct=85

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Main_banner_1Πανελλαδική επιστημονική έρευνα για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
Στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. είναι η διενέργεια σχετικής Πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας που απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Επικράτειας. Περισσότερα στη σελίδα: http://paratiritirio.minedu.gov.gr/